Gå direkt till innehåll
Auktionsprojekt med travets ettåringar i fokus

Nyhet -

Auktionsprojekt med travets ettåringar i fokus

Under 2012 och 2013 pågår ett projekt som granskar alla ettåringar som säljs på Kriterie- och Elitauktionerna. Målsättningen är att lära mer om och hur bland annat exteriöra egenskaper, veterinär- och allmän status påverkar travhästarnas framtida prestationer.

Svensk Travsport startade upp projektet 2012 och den praktiska delen genomförs i samarbete med Travskolan Wången. Målsättningen är att beskriva de hästar som är med på auktionerna och skapa ett tillräckligt stort datamaterial för att få statistisk säkerhet när man i framtiden analyserar materialet mot hästarnas tävlingsprestationer.

Själva besiktningarna görs med hjälp av åtta personer indelade i fyra arbetslag. Ett speciellt framarbetat linjärt kryssprotokoll har arbetats fram och används vid besiktningarna. Med hjälp av protokollet sker besiktningarna objektivt och utan värderingar om vad som är bra eller dåligt. Endast hästägarna får, om de så önskar, ta del av resultaten. Även hästarnas veterinära status enligt veterinärintygen överförs med hjälp av Wångens veterinär Ulf Hedenström till kryssprotokoll som sedan läggs in i databanken.

– När vi är färdiga med helgens besiktningar kommer vi ha tittat på närmare 1000 ettåringar under två år. En stor del av Sveriges uppfödare har fått sina hästar granskade och vi är mycket glada och tacksamma för att de ställt upp. Allt fler har också fått upp ögonen för projektet och glädjande nog har många blivit väldigt nyfikna på vad vi egentligen gör när vi går runt och sätter kryss i protokoll. Vi ser verkligen fram emot vad de kommande dataanalyserna kommer att visa. Resultat som vi hoppas kan komma hela travhästuppfödningen till gagn. Det skall bli mycket spännande att se om "gamla sanningar" fortfarande gäller eller om projektet kan bidra till att skapa nya, berättar Christina Olsson, avelschef på Svensk Travsport.

Vill du veta mer kan du kontakta Christina Olsson på christina.olsson@travsport.se.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Tomas Fyhr

Tomas Fyhr

Presskontakt Marknad- och kommunikationschef 073-63 42 007
Maria Croon

Maria Croon

Presskontakt VD 08-475 26 00

Huvudorganisation för travsporten i Sverige

För Svensk Travsport står hästen i centrum. Som huvudorganisation för travsporten i Sverige har vi ansvar för att hästen ska behandlas väl med kärlek, respekt och kunskap.

Svensk Travsport utgör en sammanslutning av de 33 travsällskapen med totalisatortillstånd (speltillstånd), 40 av landets travklubbar och sju stycken basorganisationer (de aktivas organisationer).

Svensk Travsports huvudsakliga uppgift är att organisera, leda och utveckla landets travsport, samt fungera som ett serviceorgan för landets travsportsutövare, travsportsorganisationer och intresserade. För oss är det givet att göra det med hästen främst. Därför är en av våra viktigaste uppgifter att säkerställa och utveckla djurskyddet och säkerheten inom travet.