Gå direkt till innehåll
Årets Häst 2023 - Joviality
Årets Häst 2023 - Joviality

Nyhet -

Joviality blev Årets Häst®

Joviality röstades fram till Årets Häst® 2023. Det stod klart på lördagen när vinnaren avslöjades i V75® Direkt på TV4.

Sedan 13 januari har det gått att rösta på vem som ska bli Årets Häst®. De fyra stjärnhästarna som gjorde upp om utmärkelsen var Barack Face, Fame and Glory, Joviality och San Moteur.

Strax före prisutdelningen på lördagskvällen avslutades den publika omröstningen och svenska folkets röster (50 procent) slogs ihop med rösterna från Svenska Hästsportjournalisters klubb, SHK (50 procent). Och röstengagemanget var rekordstort med över 72 000 röster. Tidigare rekord var knappt 45 000 röster.

Vinnaren, Joviality, fick 40,9 procent av rösterna.

Röstfördelning Årets Häst:

Barack Face 15,0 %
Fame and Glory 3,8 %
Joviality 40,9 %
San Moteur 40,4 %

Totalt antal röster Årets Häst: 72 389.

Fakta Årets Häst


Joviality
Fyraårigt sto efter Chapter Seven – Pasithea Face
Ägare: Stall Courant AB
Tränare: Sabine Kagebrant
Skötare: Michaela Engström
Uppfödare: Am Bloodstock AB
2023: 11 starter: 6-2-0, 1.09,7ak, 6 314 500 kronor
Meriter: Kullens vinstrikaste häst. Vann Drottning Silvias Pokal i karriärens andra start på svensk mark. Den obestridliga höjdpunkten var segern i Svenskt Travderby som togs i konkurrens med hingstarna och via ett nytt svenskt rekord för fyraåriga ston.

Ämnen

Kontakter

Tomas Fyhr

Tomas Fyhr

Presskontakt Marknad- och kommunikationschef 073-63 42 007
Maria Croon

Maria Croon

Presskontakt VD 08-475 26 00

Huvudorganisation för travsporten i Sverige

För Svensk Travsport står hästen i centrum. Som huvudorganisation för travsporten i Sverige har vi ansvar för att hästen ska behandlas väl med kärlek, respekt och kunskap.

Svensk Travsport utgör en sammanslutning av de 33 travsällskapen med totalisatortillstånd (speltillstånd), 40 av landets travklubbar och sju stycken basorganisationer (de aktivas organisationer).

Svensk Travsports huvudsakliga uppgift är att organisera, leda och utveckla landets travsport, samt fungera som ett serviceorgan för landets travsportsutövare, travsportsorganisationer och intresserade. För oss är det givet att göra det med hästen främst. Därför är en av våra viktigaste uppgifter att säkerställa och utveckla djurskyddet och säkerheten inom travet.