Gå direkt till innehåll
Svensk Travsport om den upphittade travhästen

Nyhet -

Svensk Travsport om den upphittade travhästen

Olika nyhetsmedier har de senaste dagarna rapporterat om en ensam travhäst som hittats i en hage i Linderöd. Det finns misstankar om att någon transporterat hästen till hagen och lämnat den där. Hästen är nu omhändertagen av polisen. – Jag har aldrig tidigare hört talas om något liknande i Sverige, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström (bilden).

Vad är det som har hänt?

– I söndags påträffades en okänd häst i en hage i Linderöd. Enligt vittnesuppgifter har en hästtransport körts till och från hagen och man misstänker att någon helt enkelt lämnat hästen i hagen. Hästen var mager, hade lång päls och långa hovar. Den bedömdes vara i dåligt skick, men inte utmärglad. Matilda och Jimmy Jakobsson hjälpte till på platsen och kontaktade polisen som via Djurambulansen i Skåne har hämtat hästen. Jag vill gärna berömma Matilda och Jimmy som hanterat situationen på bästa sätt. Hästen var frysmärkt och därmed vet vi att det handlar om en travhäst.

Vad är frysmärkning?

– Frysmärkning är den metod Svensk Travsport använder för identitetsmärkning av travhästar. Märkningen sitter på hästens hals och visar vilket år hästen är född samt vilket unikt id-nummer den har.

Vet du vem hästen är?

– Ja, genom frysmärkningsnumret har vi hittat hästen i vårt register. Där finns även en ägare registrerad. Nu ska det redas ut om den registrerade ägaren verkligen hade hästen i sin ägo eller om den har bytt ägare utan att ägarskifte har anmälts.

Känner du till liknande fall sedan tidigare?

– Nej, jag har aldrig tidigare hört talas om något liknande i Sverige. Tyvärr har jag dock hört om flertalet liknande fall på Irland i spåren av deras ekonomiska kris. Det är en oerhört tragisk utveckling som jag hoppas aldrig sker i Sverige.

Vad händer nu?

– Först måste vi veta vad som verkligen har hänt. Om det visar sig att misstankarna stämmer, så ska den som är skyldig stå till svars för det. Det är rättsväsendet som ser till att det sker, men om gärningsmannen är verksam inom travsporten har även vi möjlighet att via våra egna instanser utdöma påföljder. Jag vill inte gå händelserna i förväg och spekulera i vad eventuella påföljder skulle kunna vara. När det gäller hästen, så är det Länsstyrelsen som beslutar om det. Vi får hoppas att den här tråkiga händelsen får ett lyckligt slut.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Tomas Fyhr

Tomas Fyhr

Presskontakt Marknad- och kommunikationschef 073-63 42 007
Maria Croon

Maria Croon

Presskontakt VD 08-475 26 00

Huvudorganisation för travsporten i Sverige

För Svensk Travsport står hästen i centrum. Som huvudorganisation för travsporten i Sverige har vi ansvar för att hästen ska behandlas väl med kärlek, respekt och kunskap.

Svensk Travsport utgör en sammanslutning av de 33 travsällskapen med totalisatortillstånd (speltillstånd), 40 av landets travklubbar och sju stycken basorganisationer (de aktivas organisationer).

Svensk Travsports huvudsakliga uppgift är att organisera, leda och utveckla landets travsport, samt fungera som ett serviceorgan för landets travsportsutövare, travsportsorganisationer och intresserade. För oss är det givet att göra det med hästen främst. Därför är en av våra viktigaste uppgifter att säkerställa och utveckla djurskyddet och säkerheten inom travet.