Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

STC kommenterar nya uppgifter om Åke Svanstedt

Med anledning av de uppgifter som framkommit i tidningen Travronden idag om tränarna Åke Svanstedt, Glenn H Persson och Carl-Johan Jepson och anklagelser om så kallad eldrivning vill STC göra följande kommentar: 

Att upprätthålla ett starkt djurskydd är STC:s första prioritet. Rent generellt är eldrivning förbjudet och fullständigt oacceptabelt i svensk travsport. Användandet av elektricitet som träningsmetod bryter mot travsportens tre grundläggande fundament: djurskyddet, att tävla på lika villkor och spelsäkerhet. 

I december 2008 polisanmälde Jordbruksverket Åke Svanstedt, TV4-programmet Kalla Fakta presenterade påståenden om eldrivning och senare framträdde två personer i Kvällsöppet i TV4 och vittnade om de förbjudna träningsmetoderna. Det föranledde STC att omedelbart starta en egen utredning om Åke Svanstedt. 

STC:s utredning färdigställdes under kort tid och lämnades till polisen i Skövde i januari 2009 där den nu ingår i polisens sekretessbelagda förundersökning. STC är därmed förhindrad att uttala sig om utredningen. STC kommer inte att föregripa rättsordningen utan avvaktar färdigställandet av polisens förundersökning och åklagarens beslut om åtal skall väckas eller inte. 
 

För ytterligare information: 

Ulf Hörnberg, generalsekreterare STC, tel. 070 - 527 22 39

Mats Fransson, informationschef STC, tel. 070 - 554 66 62 

 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Tomas Fyhr

Tomas Fyhr

Presskontakt Marknad- och kommunikationschef 073-63 42 007
Maria Croon

Maria Croon

Presskontakt VD 08-475 26 00

Huvudorganisation för travsporten i Sverige

För Svensk Travsport står hästen i centrum. Som huvudorganisation för travsporten i Sverige har vi ansvar för att hästen ska behandlas väl med kärlek, respekt och kunskap.

Svensk Travsport utgör en sammanslutning av de 33 travsällskapen med totalisatortillstånd (speltillstånd), 40 av landets travklubbar och sju stycken basorganisationer (de aktivas organisationer).

Svensk Travsports huvudsakliga uppgift är att organisera, leda och utveckla landets travsport, samt fungera som ett serviceorgan för landets travsportsutövare, travsportsorganisationer och intresserade. För oss är det givet att göra det med hästen främst. Därför är en av våra viktigaste uppgifter att säkerställa och utveckla djurskyddet och säkerheten inom travet.