Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

The Showdown – världens två bästa hästar i duell

Världens två bästa hästar i en ren duell över 1 640 meter. Bara två hästar i loppet. Två och en halv miljoner kronor i prispotten. Det är förutsättningarna för Solvallas nya superlopp i augusti.

Solvalla och Svensk Travsport bjuder in två hästar att möta varandra i en ren duell i Stockholm 14 augusti. Det engelska ordet showdown betyder uppgörelse eller avgörande kraftmätning och tanken är att två superstjärnor ska göra upp om vem som verkligen är bäst – häst mot häst. Kapacitet och skicklighet uppskruvat till max – tillfälligheter och yttre påverkan nedskruvat till noll. Bäst vinner.

– De som såg duellen mellan Ego Boy och Flower Child i Elitloppet 1973 har fortfarande rysningar, och 2015 års match mellan Månprinsen A.M. och Lannem Silje var bland det häftigaste jag sett på en travbana. Nu vill vi bjuda publiken på något liknande och i min dröm är det världens två bästa hästar som står på startlinjen, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Svensk Travsport vill med The Showdown höja intresset för travet som sport. Något som kan kittla både inbitna travfans och andra mer allmänt sportintresserade.

– Ego Boys duell 1973 lyfte travintresset till en helt ny nivå i Sverige och jag tror att en av orsakerna var att själva duellen är en väldigt tydlig tävlingsform. Vår annars komplexa sport blev plötsligt lättare att förstå. Lite av det genomslaget vill vi försöka återskapa i en modernare tappning, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

Fakta om The Showdown

Vad är The Showdown?
Ett lopp med endast två hästar, över 1 640 meter. Två och en halv miljon kronor i prispotten.

Vilka får vara med?
Solvalla och Svensk Travsport bjuder in de två hästar som man anser vara bäst. Inbjudan sker ett par månader före loppet.

När och var körs The Showdown?
Tisdag 14 augusti på Solvalla.

Propositionen
1640 m. Auto. (2 startande)
Inbjudningslopp där Solvalla och Svensk Travsport bjuder in hästarna.
Fritt spårval (1-8) efter lottning.
Priser: 2.000.000-500.000 kr.

Fler frågor och svar om The Showdown finns i bifogad pdf.

Pressinformation från Svensk Travsport och Solvalla

Ämnen


Travsport i världsklass – tillgänglig för alla
Svensk Travsport är huvudorganisation för den svenska travsporten. Vi leder, organiserar och utvecklar travsporten samt fungerar som ett serviceorgan för landets travsportsintressenter. För oss står hästen i centrum och vi värnar om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt. Att säkerställa och ständigt utveckla djurskyddet och säkerheten inom travsporten är därför våra viktigaste uppdrag.

Kontakter

Tomas Fyhr

Tomas Fyhr

Presskontakt Marknad- och kommunikationschef 073-63 42 007
Maria Croon

Maria Croon

Presskontakt VD 08-475 26 00

Huvudorganisation för travsporten i Sverige

För Svensk Travsport står hästen i centrum. Som huvudorganisation för travsporten i Sverige har vi ansvar för att hästen ska behandlas väl med kärlek, respekt och kunskap.

Svensk Travsport utgör en sammanslutning av de 33 travsällskapen med totalisatortillstånd (speltillstånd), 40 av landets travklubbar och sju stycken basorganisationer (de aktivas organisationer).

Svensk Travsports huvudsakliga uppgift är att organisera, leda och utveckla landets travsport, samt fungera som ett serviceorgan för landets travsportsutövare, travsportsorganisationer och intresserade. För oss är det givet att göra det med hästen främst. Därför är en av våra viktigaste uppgifter att säkerställa och utveckla djurskyddet och säkerheten inom travet.