Gå direkt till innehåll
Vägen till Elitloppet går genom Örebro och Gävle

Pressmeddelande -

Vägen till Elitloppet går genom Örebro och Gävle

Elitloppet är ett av världens största och mest prestigefulla travlopp och för att få delta krävs normalt en inbjudan av Solvalla. I år finns ytterligare en möjlighet; att segra i Gulddivisionen på Örebrotravets eller Gävletravets V75-tävlingar i maj.

Elitloppet, som avgörs den 25:e maj, är ett inbjudningslopp för världens bästa travhästar och att Solvalla redan nu lovar inbjudningar till de hästar som segrar i gulddivisionen på Örebrotravet, 3:e maj, och Gävletravet, 17:e maj, är något helt nytt.

– Vi vill ha en pulshöjare redan innan Elitloppet och det här blir självklart en extra krydda. Nu ges det två tillfällen att tävla sig till ett Elitloppsdeltagande och jag tror att intresset för de här loppen kommer att vara enormt, säger Solvallas VD Jens Petter Stenseth.

För sportcheferna på Örebrotravet och Gävletravet är ”Vägen till Elitloppet” en tidig julklapp.

– Att få vara en del av Elitloppet känns jätteinspirerande. Jag längtar redan nu efter att få erbjuda Örebropubliken den här toppsporten under våra V75-tävlingar, säger Claes Broberg, sportchef på Örebrotravet.

Mathias Gustafsson, sportchef för Trav Gävleborg, håller med:

– Det här är jätteroligt för Gävletravet och jag tycker också att det är smart att direktkvalificera hästar i toppform. Nahar vann ju motsvarande lopp hos oss förra året och som alla vet segrade han sedan i Elitloppet.

Fakta om Elitloppet
Elitloppet är Sveriges och ett av världens största och mest prestigefyllda travlopp, som alltid avgörs på Solvalla den sista söndagen i maj. Elitloppet kördes för första gången 1952 - då under namnet Jubileumsloppet för att uppmärksamma Solvallas 25-årsdag.

I Elitloppet deltar 16 hästar som tävlar i två försökslopp. De fyra främst placerade hästarna i varje försök går vidare till final. Samtliga tre lopp avgörs sedan 1965 över sprinterdistansen 1 609 meter med bilstart.

De senaste tio årens vinnare av Elitloppet

ÅrHäst
Körsven (Tränare)
Land
Tid
2013
NaharRobert Bergh
Sverige
1.10,1
2012
Commander Crowe
Christophe Martens (Fabrice Souloy)
Sverige
1.10,4
2011
Brioni
Joakim Lövgren
Tyskland
1.10,5
2010
Iceland
Johnny Takter (Stefan Melander)
Sverige
1.10,5
2009
Torvald Palema
Åke Svanstedt
Sverige
1.10,4
2008
Exploit Caf
Jean-Michel Bazire (Fabrice Souloy)
Italien
1.09,8
2007
L'Amiral Mauzun
Jean Michel Bazire (Fabrice Souloy)
Frankrike
1.10,0
2006
Conny Nobell
Björn Goop (Olle Goop)
Sverige
1.09,9
2005
Steinlager
Per Oleg Midtfjeld
Norge
1.10,0
2004
Gidde Palema
Åke Svanstedt
Sverige
1.10,0


För mer information:
Jens Petter Stenseth
jens.stenseth@solvalla.travsport.se
070-592 26 78

Petter Johansson
petter.johansson@travsport.se
070-939 75 63

Ämnen

Kategorier


Travsport i världsklass – tillgänglig för alla
Svensk Travsport är huvudorganisation för den svenska travsporten. Vi leder, organiserar och utvecklar travsporten samt fungerar som ett serviceorgan för landets travsportsintressenter. För oss står hästen i centrum och vi värnar om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt. Att säkerställa och ständigt utveckla djurskyddet och säkerheten inom travsporten är därför våra viktigaste uppdrag.

Kontakter

Tomas Fyhr

Tomas Fyhr

Presskontakt Marknad- och kommunikationschef 073-63 42 007
Maria Croon

Maria Croon

Presskontakt VD 08-475 26 00

Huvudorganisation för travsporten i Sverige

För Svensk Travsport står hästen i centrum. Som huvudorganisation för travsporten i Sverige har vi ansvar för att hästen ska behandlas väl med kärlek, respekt och kunskap.

Svensk Travsport utgör en sammanslutning av de 33 travsällskapen med totalisatortillstånd (speltillstånd), 40 av landets travklubbar och sju stycken basorganisationer (de aktivas organisationer).

Svensk Travsports huvudsakliga uppgift är att organisera, leda och utveckla landets travsport, samt fungera som ett serviceorgan för landets travsportsutövare, travsportsorganisationer och intresserade. För oss är det givet att göra det med hästen främst. Därför är en av våra viktigaste uppgifter att säkerställa och utveckla djurskyddet och säkerheten inom travet.