Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Xpress på vintern – en bana på sommaren

Xpress med V86 på två banor från oktober till april. V86 på en bana från maj till september. Det blir upplägget på onsdagarna från och med nu.

V86 med Xpress-upplägget har varit en het potatis i trav-Sverige under året. Året innan Xpress lanserades i februari hade V86-omsättningen sjunkit med 13,6 procent och de flesta var överens om att något måste göras. Efter lanseringen av Xpress har V86-omsättningen ökat med 6,8 procent. På helårsbasis så motsvarar det en intäktsökning på 39 miljoner kronor.

Xpress har gett fler tv-tittare, fler kunder, bättre sport och högre prispengar på V86. Framför tv:n eller datorn så har ett lopp var elfte minut och en spelform med åtta lopp på under 1,5 timme varit positivt hos kunderna. På banan har det upplevts rörigt med saxade lopp i högt tempo, flera saxade spelformer och ett blandat banprogram.

– På sommaren är trav en bra banprodukt. På vintern är trav en bra tv-produkt. Med den här lösningen har vi möjlighet att få det bästa av två världar, säger Svensk Travsports tf generalsekreterare Johan Lindberg.

Från oktober till april tävlar Solvalla alla onsdagar, men alltid tillsammans med Åby, Jägersro eller Bergsåker. Från maj till september tävlar en bana alltid ensam på onsdagarna och förutom ett uppehåll mitt i sommaren så är den banan Solvalla.

Under tisdagen hölls ett videomöte med de inblandade banorna. Responsen var positiv:

– Vi har haft en konstruktiv dialog och det är klart att vi eftersträvade ännu mer till Solvalla. Men det här blev bra, nu får vi visa under maj till september hur bra vi verkligen kan göra det här, säger Solvallas vd Jens Petter Stenseth.

– För vår del, för våra hästägare och aktiva är det här väldigt bra. Vinter/sommar-upplägget känns fräscht. Nu kör vi, säger Kristian Ståhl, vice ordförande både i Skånska Travsällskapet och Skånska Travhästägareföreningen.

Även Bergsåker och Åby ställer sig positiva till ändringarna. Men banupplevelsen ska förbättras.

– Här har vi alla ett jätteansvar. Tillsammans med banorna, hästägarna och de aktiva tillsätter vi genast ett projekt för att diskutera utmaningarna kring banupplevelsen, informationsflödet, arrangemangsformen och banprogrammen. Upplevelsen ska och måste utvecklas även på vintern. Banpubliken och hästägarna är Svensk Travsports viktigaste kunder, säger Johan Lindberg.

För ATG:s del innebär det också hårt arbete.

– I den kundundersökning som har genomförts vill våra kunder ha kvar V86 på onsdagar och de uppskattar också att spelformen går snabbare. Men kunderna säger också, vilket även omsättningssiffrorna visar, att det är svårt att hinna med övriga spelformer under kvällen. Här har vi ett arbete att göra, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth.

– Dessutom kommer vi också att öka och förtydliga marknadsföringen kring onsdagarna. Detta bland annat för att hjälpa banorna att locka mer publik.

För ytterligare information
Johan Lindberg
tf generalsekreterare
070-397 35 00
johan.lindberg@travsport.se

Ämnen

Kategorier


Travsport i världsklass – tillgänglig för alla
Svensk Travsport är huvudorganisation för den svenska travsporten. Vi leder, organiserar och utvecklar travsporten samt fungerar som ett serviceorgan för landets travsportsintressenter. För oss står hästen i centrum och vi värnar om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt. Att säkerställa och ständigt utveckla djurskyddet och säkerheten inom travsporten är därför våra viktigaste uppdrag.

Kontakter

Tomas Fyhr

Tomas Fyhr

Presskontakt Marknad- och kommunikationschef 073-63 42 007
Maria Croon

Maria Croon

Presskontakt VD 08-475 26 00

Huvudorganisation för travsporten i Sverige

För Svensk Travsport står hästen i centrum. Som huvudorganisation för travsporten i Sverige har vi ansvar för att hästen ska behandlas väl med kärlek, respekt och kunskap.

Svensk Travsport utgör en sammanslutning av de 33 travsällskapen med totalisatortillstånd (speltillstånd), 40 av landets travklubbar och sju stycken basorganisationer (de aktivas organisationer).

Svensk Travsports huvudsakliga uppgift är att organisera, leda och utveckla landets travsport, samt fungera som ett serviceorgan för landets travsportsutövare, travsportsorganisationer och intresserade. För oss är det givet att göra det med hästen främst. Därför är en av våra viktigaste uppgifter att säkerställa och utveckla djurskyddet och säkerheten inom travet.