Gå direkt till innehåll
52 nya miljoner till travsportens aktiva 2012

Pressmeddelande -

52 nya miljoner till travsportens aktiva 2012

ATG och Svensk Travsport delar ut 52 nya miljoner till travsportens aktiva 2012. Därmed kommer prispengar och premier nästa år att nå 988 miljoner kronor, en ökning med drygt fem procent jämfört med 2011.

Att de nya medlen ska riktas mot svenska unghästar, breddsport och drömmen om den stora vinsten har varit en gemensam målsättning för travsportens alla medlemsorganisationer. Det speglas också genom att av de 52 miljonerna så fördelas 42 miljoner till prispengar, 5 miljoner till unghästpremier för B-tränare och 5 miljoner till uppfödarpremier.

Större delen av de nya prispengarna läggs till de treåriga hästarna, som ökar med drygt 20 miljoner kronor. Här ingår ökningen med 15 miljoner i Svensk Travsports Unghästserie som beslöts redan i september 2011. Vår avsikt är också att på olika sätt kraftigt höja prispengarna i de fyra storloppen Derbyt, Derbystoet, Kriteriet och Oaks.

Stark unghästprägel har även den nya Svensk Travsports Grundserie för 3-6-åriga svenska hästar som sjösätts med början av mars nästa år. I 503 lopp förstärks prispengarna som totalt ökar med drygt 14 miljoner. Det betyder att det i varje tävling i vardagstravet alltid kommer att finnas minst ett lopp med 35 000 kronor i förstapris. Det gäller alltifrån våra minsta banor som till exempel Hoting och Lycksele till de stora. Vidare går 7 miljoner till höjningar av prispengarna i V86-tävlingarna på onsdagar.

– Att vi så tydligt riktar våra nya medel till svenska unghästar kommer att få positiva konsekvenser för intresset att äga travhäst. Lika viktigt är att stimulera efterfrågan på att köpa unghästar och det har varit vår intention att styra dessa nya pengar på ett sätt som gynnar svensk travhästuppfödning. Det känns också extra starkt att vi går in i 2012 med en helhetslösning som vi tagit fram tillsammans med företrädare för de aktivas organisationer och ATG, säger Svensk Travsport generalsekreterare Ulf Hörnberg.

– Det känns såklart bra att vi återigen kan lyfta nivån till sportens aktiva. Det visar att ATG-modellen fungerar, när vi år efter år klarar att öka de aktivas andel av spelöverskottet. Det hade inte gått utan en kombination av innovationskraft och kostnadseffektivitet, säger ATGs VD Remy Nilson.

– Basorganisationernas förslag och inriktning har i stort fått gehör hos Svensk Travsport. Vi hade dock några förslag som inte rymdes i årets budget. Budgetförhandlingarna har skett i god samförståndsanda och lovar gott för framtiden. Svensk Travsport och ATG har förstått behovet av mer medel till de aktiva, säger Ingemar Alin som företräder de aktivas organisationer.

För ytterligare information

Ulf Hörnberg
Generalsekreterare, Svensk Travsport
Telefon: 08-627 22 39
Mobil: 070-527 22 39
E-post: ulf.hornberg@travsport.se

Ämnen


Travsport i världsklass – tillgänglig för alla
Svensk Travsport är huvudorganisation för den svenska travsporten. Vi leder, organiserar och utvecklar travsporten samt fungerar som ett serviceorgan för landets travsportsintressenter. För oss står hästen i centrum och vi värnar om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt. Att säkerställa och ständigt utveckla djurskyddet och säkerheten inom travsporten är därför våra viktigaste uppdrag.

Kontakter

Tomas Fyhr

Tomas Fyhr

Presskontakt Marknad- och kommunikationschef 073-63 42 007
Maria Croon

Maria Croon

Presskontakt VD 08-475 26 00

Huvudorganisation för travsporten i Sverige

För Svensk Travsport står hästen i centrum. Som huvudorganisation för travsporten i Sverige har vi ansvar för att hästen ska behandlas väl med kärlek, respekt och kunskap.

Svensk Travsport utgör en sammanslutning av de 33 travsällskapen med totalisatortillstånd (speltillstånd), 40 av landets travklubbar och sju stycken basorganisationer (de aktivas organisationer).

Svensk Travsports huvudsakliga uppgift är att organisera, leda och utveckla landets travsport, samt fungera som ett serviceorgan för landets travsportsutövare, travsportsorganisationer och intresserade. För oss är det givet att göra det med hästen främst. Därför är en av våra viktigaste uppgifter att säkerställa och utveckla djurskyddet och säkerheten inom travet.