Gå direkt till innehåll
Gunnar Nordin väljs in i Hall Of Fame

Pressmeddelande -

Gunnar Nordin väljs in i Hall Of Fame

Gunnar Nordin var en av de största travtränarna i landet. Han vann storlopp under fyra decennier med hästar som Silver Princess, Gay Noon, Pluvier III och Opal H. Gay Noons seger i Ryssgalan 1954 och Pluvier III:s seger i VM-loppet på Roosevelt Raceway 1965 var oväntade men segern med Opal H. i Derbyt 1975 var desto mer väntad. På onsdag i samband med Solvallas V75-tävlingar väljs han in i Hall Of Fame.

Gunnar Nordin, mellanbrodern i Nordintrion, kallades ”Eleganten”. Det var verkligen mitt i prick, han var snyggt klädd både privat och i sulkyn, han presenterade sina hästar i elegant och propert skick, han körde med utstuderad snitsighet så att hästarna med små medel presterade sitt bästa och han uttryckte sig välformulerat.

Gunnar var perfektionisten som var noga med allt och det gav resultat. Gunnar är en av de verkligt stora i svensk travhistoria, det var professionalism i alla led och han var mycket trevlig att lära känna. När man kom till stallet hade han alltid tid en liten stund och det var intressant och stimulerande att få ta del av hans åsikter.

När pappa E J Nordin flyttat ner till Solvalla på 1920-talet var Gunnar för ung för att följa med och det var inte meningen (precis som för yngre brodern Sören) att det skulle bli en travtränarkarriär. Som tur var lotsades alla bröderna in på den smala vägen mot vinnarcirklarna och resten är som det heter; historia.

E J Nordin och hans söner var kända som innovatörer, de ville förändra, förnya, förbättra och förenkla. Gunnar Nordin lade mycket stor omsorg vid balanseringen av sina hästar. Han var skoningens mästare och förfinade t ex päronskon. Gunnar smidde själv och det var små marginaler när skornas vikt skulle smidas fram för att uppnå maximal effekt. Det hindrade dock inte honom från att köra hästar barfota redan på 1970-talet.

Alla Nordinbröderna var kända för att vara duktiga läromästare. Förr var det även tradition att stallets lärlingar fick fina chanser att köra topphästar och Gunnar var ett föredöme att lotsa fram lärlingarna. Dagens toppkuskar i form av Torbjörn Jansson och Kaj Widell fick tidigt chansen av sin chef Gunnar och de svarade genom att bli duktiga både på att träna och köra häst.

Gunnar Nordins sätt att träna och köra häst var utstuderat genomtänkt. Hästarna tränades utan att köras i botten, hästens psyke var i centrum. Dessutom tränade han ofta stona hårdare än hingstarna, bra för moralen menade Gunnar.

De taktiska uppläggen i loppen var ofta att köra avvaktande, välja rätta positioner för att dyka upp på målrakan med friska krafter. Många spelare hade svåra stunder ända fram till mållinjen där Gunnar satt och tittade på konkurrenterna, en dryg nos före, men den noslängden var säker.

Gunnar Nordins storhetstid var under 1950 - 60-talet men han vann Uppfödningslöpningen redan 1941 med Silver Princess och vann sitt sista Derby med totalt överlägsne Opal H. 1975. Bästa stoet han tränat var derbyvinnaren 1943, stoet Lime Abbey. Bästa hingsten var Gay Noon, den lille krigaren som orsakade jubelstorm vid Ryssgalan 1954. Gay Noon felade från start, det var en stor envig mellan Frances Bulwark och ryske Gibrid upploppet ned men längst ut kom Gay Noon och hann fram till sedvanlig segermarginal för Gunnar Nordin, huvud och hals, mycket säker, utan vidlyftig drivning.

En annan märkeshäst var Stall Hernös Pluvier III som mycket överraskande vann VM på Roosevelt Raceway 1965. Hästen var visserligen franskfödd men Gunnar Nordin visade svensk travsports storhet, något som amerikanarna senare verkligen fick räkna med.

Gunnar Nordin kunde träna och köra alla typer av hästar. Inom travet är han med i den yppersta kategorin, d v s Mästarnas Mästare. Nordinfamiljen dominerade travet i Sverige under en epok som sträckte sig över 60 år och familjens betydelse kan inte nog uppskattas. Gunnar Nordin kallades ju för ”Eleganten” och det smeknamnet passade mycket bättre än ”Bananen” som han fick heta i samband med att han fått en klargul dress. En på alla sätt trevlig man, trivsam för sin personal och säkerligen trivdes hästarna hos honom också. 

Motivering:

Gunnar Nordin var en av de största travtränarna i landet. Han vann storlopp under fyra decennier med hästar som Silver Princess, Gay Noon, Pluvier III och Opal H. Gay Noons seger i Ryssgalan 1954 och Pluvier III:s seger i VM-loppet på Roosevelt Raceway 1965 var oväntade men segern med Opal H i Derbyt 1975 var desto mer väntad.

Balansering var en konst som Gunnar Nordin behärskade och han körde hästar barfota redan på 1970-talet. Smeknamnet ”Eleganten” fick Gunnar Nordin för sin eleganta körstil.

Lärlingar hos Gunnar Nordin fick lära sig mycket och köra bra hästar. Han var läromästare till bland andra Torbjörn Jansson och Kaj Widell.

Mer information finns på:

www.sommartravet.se
www.travsport.se
www.travmuseet.com
www.atg.se
www.atgplay.se

Faktaruta

Namn: Gunnar Nordin
Född 13 december 1914 - död 30 december 1980
Segrar: 2 371
Inträde i 1 000-klubben: 1961
Kända hästar: Lime Abbey, Gay Noon, Pluvier III, Opal H och Plumona R.S.
Meriter: Tio championat på Solvalla, Allsvensk champion 1968, vann Uppfödningslöpningen
6 ggr, Kriteriet 6 ggr, Derbyt 9 ggr, SM 3 ggr, VM och Åby Stora Pris.

Hittills invalda:

År, Namn
2007, Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008, Stig H Johansson, Steggbest
2009, Big Noon, Karsten Buer
2010, Bulwark, Rex Rodney
2011, Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012, Uno Swed Frances, Bulwark, Gunnar Eggen
2013, Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

För mer information, kontakta:

Marita Arvidsson,
Museichef Nordiska Travmuséet
Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90E-post: marita@travmuseet.com

 

Ämnen


Travsport i världsklass – tillgänglig för alla
Svensk Travsport är huvudorganisation för den svenska travsporten. Vi leder, organiserar och utvecklar travsporten samt fungerar som ett serviceorgan för landets travsportsintressenter. För oss står hästen i centrum och vi värnar om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt. Att säkerställa och ständigt utveckla djurskyddet och säkerheten inom travsporten är därför våra viktigaste uppdrag.

Kontakter

Tomas Fyhr

Tomas Fyhr

Presskontakt Marknad- och kommunikationschef 073-63 42 007
Maria Croon

Maria Croon

Presskontakt VD 08-475 26 00

Huvudorganisation för travsporten i Sverige

För Svensk Travsport står hästen i centrum. Som huvudorganisation för travsporten i Sverige har vi ansvar för att hästen ska behandlas väl med kärlek, respekt och kunskap.

Svensk Travsport utgör en sammanslutning av de 33 travsällskapen med totalisatortillstånd (speltillstånd), 40 av landets travklubbar och sju stycken basorganisationer (de aktivas organisationer).

Svensk Travsports huvudsakliga uppgift är att organisera, leda och utveckla landets travsport, samt fungera som ett serviceorgan för landets travsportsutövare, travsportsorganisationer och intresserade. För oss är det givet att göra det med hästen främst. Därför är en av våra viktigaste uppgifter att säkerställa och utveckla djurskyddet och säkerheten inom travet.