Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rebecca, Oskar, Niclas och Wiktor årets Stig H-stipendiater

En segrade nyligen i årets mest prestigefyllda lopp för lärlingar, en annan har vunnit både V75-lopp och Stig H Akademiens lopp, den tredje dominerade finaldagen av lärlingsserien och den fjärde segrade i Svenskt Kallblodskriterium. Förutom idel lovord från arbetsgivare och kollegor, har årets Stig H-stipendiater visat sig vara en minst sagt kapabel kvartett även på travbanan.

Stig H Johansson hyllar själv sina nya stipendiater i Solvallas vinnarcirkel och det sker under Kriteriesöndagen efter lärlingsloppet inom V75.

- Det var som vanligt flera kvalificerade som sökte, och i år var det så jämnt att vi valde fyra stipendiater. Jag hoppas och tror att utbildningsstipendiet kan ge dem en kick på resan mot en professionell tränarkarriär, det har i alla fall sett ut så historiskt sett, säger Stig H Johansson.

Ett brett utbildningsprogram väntar

Stipendiet består av ett brett utbildningsprogram under 2020. Att vara travtränare är också att vara företagsledare med alla de roller det innebär, som till exempel marknadsföring, PR, kundvård, ekonomi och arbetsledning.

Rebecca Dahlén arbetar hos Solvalla-tränaren Dennis Palmqvist och har länge haft som uttalat mål att bli proffstränare. Hon har visat imponerande siffror och tog hem prestigefyllda Lars Lindbergs Minne i år med Visa As.

- Den är den penningmässigt största segern, men känslomässigt är V75-segern när Minnestads El Paso slog svenskt rekord störst, han är ju min ögonsten. Jag ser verkligen fram emot utbildningsstipendiet, säger Rebecca.

Oskar Florhed har varit ”second trainer” för Åke Svanstedt i USA och numera har han samma roll när han sköter Robert Berghs filial utanför Bergsåker.

- Det känns jättekul att få Stig H-stipendiet, verkligen en hedrande utmärkelse. Jag har inte varit hos så många travtränare, men två av de bästa. V75-segern med Sanda Love i maj var stor, men den största segern tycker jag var när jag vann Stig H-akademiens lopp med Niller.

Niclas Hammarström har nyligen bytt ut starthästarna mot en kull ettåringar hos Svante Båth.

- Det känns väldigt hedrande att få stipendiet. Det är en mycket bra grund att ha när man ska bli proffstränare, och ger en chansen att lära sig sånt man normalt inte får träna på. Roligast hittills är lärlingsfinalen på Gävle där jag kom in sent, så trots att jag vann båda försöken fick jag inte välja häst först i finalen men vann ändå. Det är svårslaget när man lyckas vinna tre av tre möjliga, säger Niclas.

Längst på vägen till att bli egen tränare har Wiktor Kylin-Blom kommit. Han är redan antagen till årets tränarkurs men kommer att fortsätta arbeta och utvecklas hos Jan-Olov Persson ett tag till. Det är inte många som kan skriva Kriterie-vinnare på sitt CV, men det ordnade Wiktor med familjens Bäcklös Uriel i augusti.

- Det här är väl ett av de bästa stipendier man kan få. Jätteroligt, det kommer att ge oss chansen att utvecklas ännu mer, säger Wiktor Kylin-Blom.

Här är listan på alla Stig H-stipendiater
1996: Kajsa Frick, Fredrik Linder
1997: Linda Hedin, Leif Eriksson
1998: Charlotta B Svensson, Fredrik M Persson
1999: Linda Artursson, Peter Ådefors
2000: Catrin Fajersson, Jens Eriksson
2001: Olle Alsén, Fredrik Söderberg
2002: Elin Gustavsson, Per Linderoth, Stefan Persson, Sofie Svedin
2003: Anette Lorentzon, Oskar Svanberg
2004: Richard Jansson, Jesper Svensson
2005: Daniel Redén, Claes Sjöström
2006: Johnny B Karlsson, Johan Untersteiner
2007: Anna Rönning, Sarah Swahn
2008: André Eklundh, Björn Karlsson
2009: Michael Lönborg, Jenni H Åsberg
2010: Jennifer Tillman, Admir Zukanovic
2011: Anna Isabelle Karlsson, Joakim Sandkvist
2012: Sandra Eriksson, Marcus Melander
2013: Magdalena Eriksson, Mattias Djuse, Oskar J Andersson
2014: Oskar Kylin-Blom, Preben Sövik
2015: Fredrik Berg, Marcus Schön
2016: Mads H Nielsen, Paula Pettersson, Petter Karlsson
2017: Kevin Oscarsson, Evelina Månsson, Anders Eriksson
2018: Emilia Leo, Henriette Larsen, Jenny Björk
2019: Rebecca Dahlén, Oskar Florhed, Niclas Hammarström, Wiktor Kylin-Blom 

Fakta: Stig H Johanssons stipendiefond

Stig H Johanssons Stipendiefond skapades i samband med Stig H Johanssons 50-årsdag, Hästskötarfonden i samband med 70-årsfirandet. Svensk Travsport, ATG och Solvalla, skänkte ursprungligen en rejäl grundplåt till stipendiefonden. Vid inrättandet av Hästskötarfonden bidrog dessutom Kommunal med en betydande del av grundplåten. Fonderna har sedan under åren tillförts medel från organisationer, företag, hästägare och privatpersoner.

Enligt Stig H:s eget önskemål ska ungdomar verksamma inom travsporten ges möjlighet till utbildning inom sådana områden som är viktiga för en blivande travtränare. Varje år kan en eller flera stipendiater utses och 1996 delades de första stipendierna ut. Sedan dess har 52 lovande lärlingar fått utmärkelsen.

Med start år 2009 bildar stipendiaterna även Stig H-akademien som varje år möter Stig H under en exklusiv utbildningsdag.

För att söka Stig H Johanssons stipendium skall man vara mellan 18 och 30 år och aktivt verksam inom travsporten under professionellt verksam tränares ledning. Skötarstipendiater utses i samband med Hästgalan i februari. Stipendiefonden består av Stig H Johansson (ordf.), Mats Fransson, HNS, Staffan Osterling, Travtränarnas Riksförbud, och Roger Sundvisson, Svenska Hästsportjournalisters Klubb samt Bo Rydgren, projektledare.

Ämnen


Travsport i världsklass – tillgänglig för alla
Svensk Travsport är huvudorganisation för den svenska travsporten. Vi leder, organiserar och utvecklar travsporten samt fungerar som ett serviceorgan för landets travsportsintressenter. För oss står hästen i centrum och vi värnar om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt. Att säkerställa och ständigt utveckla djurskyddet och säkerheten inom travsporten är därför våra viktigaste uppdrag.

Kontakter

Tomas Fyhr

Tomas Fyhr

Presskontakt Marknad- och kommunikationschef 073-63 42 007
Maria Croon

Maria Croon

Presskontakt VD 08-475 26 00

Huvudorganisation för travsporten i Sverige

För Svensk Travsport står hästen i centrum. Som huvudorganisation för travsporten i Sverige har vi ansvar för att hästen ska behandlas väl med kärlek, respekt och kunskap.

Svensk Travsport utgör en sammanslutning av de 33 travsällskapen med totalisatortillstånd (speltillstånd), 40 av landets travklubbar och sju stycken basorganisationer (de aktivas organisationer).

Svensk Travsports huvudsakliga uppgift är att organisera, leda och utveckla landets travsport, samt fungera som ett serviceorgan för landets travsportsutövare, travsportsorganisationer och intresserade. För oss är det givet att göra det med hästen främst. Därför är en av våra viktigaste uppgifter att säkerställa och utveckla djurskyddet och säkerheten inom travet.